Dit ga je leren:

Denkfouten over de toekomst
Systeemdenken en trendanalyse
Waarschijnlijke, mogelijke, wildcard en wenselijke toekomsten
Gebruik toekomstwielen, toekomsttrechters en scenario's

Over deze masterclass

Wie zou niet willen weten hoe de toekomst er uit zal gaan zien? Helaas kan niemand echt in de toekomst kijken, maar de futurologie beschikt wel over de instrumenten om de waarschijnlijke, de mogelijke, de onmogelijke en zelfs de wenselijke toekomsten in kaart te brengen.

De wereld om ons heen verandert steeds sneller, wordt steeds complexer en steeds meer onzeker. Juist dan bieden instrumenten als trendanalyses, scenario’s, kantelpunten, systeemdenken, zwakke signalen en zwarte zwanen ons meer vastigheid.

De toekomst kun je dan wel niet voorspellen, maar met de ‘100 lessen van de futurologie’ leer je beter te voorzien welke mogelijke gebeurtenissen er op je afkomen. En dat stelt je in staat de kansen die de toekomst ons biedt, beter te benutten, mogelijke bedreigingen (denk aan corona) te voorzien en alvast te oefenen met die mogelijke toekomsten.

Overzicht masterclass futurologie

De cursus bestaat uit 10 blokken waarin je kennismaakt met de kernbegrippen en belangrijkste instrumenten uit de futurologie, zoals trends, toekomstwielen en toekomsttrechters, zwakke signalen, kantelpunten, systeemdenken en scenario’s.

Ieder blok bestaat uit een korte video waarin futuroloog Peter van der Wel je meeneemt naar zo’n kernbegrip of instrument. Bij iedere video hoort (schriftelijk) online materiaal waarin je alles nog eens op je gemak kunt nalezen. Tot slot is er per blok ook een serie verwerkingsopdrachten beschikbaar om zelf te oefenen met het geleerde.

Doelgroep

Iedereen die beroepshalve of uit interesse wil leren zich een beter beeld te vormen van de ontwikkelingen die op ons afkomen en wat deze zouden kunnen betekenen voor zijn of haar persoonlijke of professionele toekomst. Ondernemers, managers, beslissers, beleidsmakers, politici, journalisten, studenten.

Blended leren

Deze masterclass is uitstekend te combineren met een live lezing, workshop of webinar met Q&A, waarin Peter van der Wel in gaat op de vragen en uitdagingen die leven binnen jouw organisatie of team. Wil je meer hierover weten? Klik op de onderstaande button en vul geheel vrijblijvend het formulier in.

Ik heb interesse in een groepsafname of blended leren programma

Volg onze online masterclasses voor maar €19 ex btw/maand (jaarlijks gefactureerd)

Deze cursus is gratis te volgen door abonnees.

 • Toegang tot deze én vele andere online cursussen
 • Online leren van de beste sprekers van Nederland
 • Maandelijks nieuw aanbod
 • Custom abonnementen voor teams en organisaties
Direct starten Meer informatie voor organisaties
soofos plus cursussen op laptop

Over de Spreker

Profielfoto

Peter Van der Wel

Peter van der Wel houdt zich al meer dan 30 jaar professioneel met de toekomst bezig. Peter houdt ook echt van de toekomst. Hij geeft er regelmatig trainingen, cursussen en spreekbeurten over. Hij heeft in de loop der jaren ook meerdere boeken geschreven over de toekomst en over toekomstverkennen. Peter is medeoprichter en voormalig vicepresident van de Dutch Future Society en heeft gewerkt voor vele grote, midden en kleine bedrijven en voor not-for-profits en vele overheden zowel lokaal als nationaal en internationaal.

Bekijk meer cursussen van Peter Van der Wel →

Cursusoverzicht

1. Denkfouten
Denkfouten Gratis 00:12:45
Tekst en opdrachten bij blok 1 00:00:00
2. De toekomst is meervoud
De toekomst is meervoud 00:08:18
Tekst en opdrachten bij blok 2 00:00:00
3. Systeemdenken
Systeemdenken 00:13:16
Tekst en opdrachten bij blok 3 00:00:00
4. Trends en systemen
Trends en systemen 00:12:31
Tekst en opdrachten bij blok 4 00:00:00
5. Externe schokken en interne kantelpunten
Interne schokken en interne kantelpunten 00:08:16
Tekst en opdrachten bij blok 5 00:00:00
6. De gereedschapskist van de futuroloog
De gereedschapskist van een futuroloog 00:15:19
Tekst en opdrachten bij blok 6 00:00:00
7. Wetten van de techniek
Wetten van de techniek 00:09:10
Tekst en opdrachten bij blok 7 00:00:00
8. Complexe adaptieve systemen
Complexe adaptieve systemen 00:12:00
Tekst en opdrachten bij blok 8 00:00:00
9. Trechters, wielen en scenario's
Trechters, wielen en scenario’s 00:10:09
Tekst en opdrachten bij blok 9 00:00:00
10. Werken met scenario's
Werken met scenario’s 00:12:34
Tekst en opdrachten bij blok 10 00:00:00

Reviews

5

5
2 beoordelingen
 • 5 Sterren2
 • 4 Sterren0
 • 3 Sterren0
 • 2 Sterren0
 • 1 Sterren0
 1. Erg leerzaam en interessant!

  5

  Peter van der Wel heeft de introductie verzorgd voor de submodule ‘Anticipating the Future’ van de Hogere Defensie Vorming, onze beroepsgerichte masteropleiding. Hoewel onze studenten al veel hadden gelezen en geleerd over zaken die gerelateerd zijn aan ‘futurologie’, was Peter in staat het geheel voor hen op heldere en creatieve wijze in het juiste perspectief te plaatsen. Zijn jarenlange kennis en ervaring brachten een stuk extra diepgang aan in ons onderwijs en zijn verrassende inzichten – met betrekking tot de toekomst – boden veel inspiratie voor de scenario’s die de studenten later in de submodule zelf moesten gaan ontwikkelen. Kortom, erg leerzaam en interessant. Hartelijk dank, Peter!

 2. Zeer leerzame cursus

  5

  Ik heb de cursus met zeer veel interesse gevolgd. Na de cursus ga je echt heel anders kijken naar het nieuws, plannen van de regering, gebeurtenissen etc. Ik vond de lengte van de video’s precies goed! De extra tekst en de vragen gaven daarbij nog een extra verdieping van de video’s. Al met al een gedegen en logisch opgebouwde en zeer leerzame cursus.

  Jolanda de Lang

© 2024 deSpreker.nl -